Interesanti fakti par smiltsērkšķi

1. Smiltsērkšķa augļi ir oranži vai sarkani kauleņi, kas sver aptuveni 0,2-0,35 gramus;

2. Senajā Grieķijā zirgus ārstēja, izbarojot viņiem smiltsērkšķu lapas. Šāda ārstēšana ne tikai izārstēja zirga kaiti, bet zirgs ieguva arī lielisku ārieni: spalva kļuva gluda un spīdīga. Iespējams, ka tādējādi smiltsērkšķi ieguva savu zinātnisko nosaukumu Hippophae („hippos” – zirgs, „faos” – spīdīgs);

3. Krievijā, pateicoties augļu sulīgumam un garšai, to dēvē par „Sibīrijas ananasu”;

4. Šis augs satur vairāk nekā 190 dažādu uzturvielu, tāpēc to nereti godā arī par „svēto augli”;

5. Smiltsērkšķa augļos ir pietiekami daudz C vitamīna, lai nodrošinātu visu pasaules iedzīvotāju nepieciešamību pēc šīs vielas;

6. Kā secināts Vācijā veiktajā pētījumā, smiltsērkšķu kauleņos ir tikpat daudz B12 vitamīna kā aknās;

7. Antioksidants – vārds, kas vislabāk raksturo smiltsērkšķi;

8. Smiltsērkšķu sula satur daudz organisko skābju, tādēļ tās pH ir tuvs 2,7;

9. Smiltsērkšķis spējīgs izdzīvot pat – 40°C lielā salā. Tas neiznīkst arī ilgstošā sausumā;

10. Smiltsērkšķa augļi, īpaši ziemā, ir nozīmīgs pārtikas avots daudziem putniem, tajā skaitā pelēkajiem strazdiem.;

11. Pirmo reizi smiltsērkšķis minēts Tibetas medicīnas rakstos „rGyud Bzi” astotajā gadsimtā;

12. Kā vēsta grieķu mitoloģija, smiltsērkšķis bija Pegaza – spārnotā zirga – iecienītākais ēdiens;

13. Smiltsērkšķis ir pieminēts antīkās Grieķijas filozofu darbos;

14. Saskaņā ar vēsturiskajiem datiem pirmo reizi smiltsērkšķis kā medikaments izmantots jau senajā Ķīnā. 1977. gadā šis augs oficiāli iekļauts Ķīnas farmakopejā;

15. Smiltsērkšķu izstrādājumi tika iekļauti krievu kosmonautu uzturā;

16. Smiltsērkšķis bija pirmais līdzeklis, ko izmantoja 1986. gada Černobiļas katastrofas upuru ārstēšanai;

17. 1988. gadā Seulas olimpisko spēļu laikā Ķīnas sportistiem tika izsniegti smiltsērkšķa dzērieni, lai tiktu sasniegti labāki rezultāti;

18. 90% no pasaulē sastopamajiem smiltsērkšķiem aug Ķīnā, tie plaši izplatīti arī Eiropā;

19. Smiltsērkšķi izmanto erozijas ierobežošanā un augsnes uzlabošanā, kā arī bioloģiskās daudzveidības veicināšanā;

20. Laika posmā no 1950. līdz 1985.gadam Ķīnā tika izveidotas smiltsērkšķu plantācijas 200 000 hektāru platībā, lai saglabātu augsni un ūdeni, kā arī iegūtu malku.